Att städa kan låta som en enkel uppgift att göra i ditt hem. Men oavsett om man anser städning vara en enkel eller tuff uppgift så är det en av de viktigaste uppgifterna vi har i hemmet. För ett rent hem som luktar gott, och ser rent ut gör vår vardag oftast så mycket bättre. Men att ge sig själv tiden, eller kort att ta sig tiden för att städa är oftast mycket svårare än man tror. Man kommer hem sliten och trött från en dag på jobbet, man kanske har barn och en sambo, eller så är man bara för sliten för att utföra dagens städning.

Ta dig tiden, och om du inte har tid, anställ en städfirma eller någon typ av städbolag att göra det åt dig. Det är oftast inte allt för dyrt för en enkel lägenhets städning eller hus städning, och oftast blir man oerhört nöjd av att se sin lägenhet eller sitt hus i ett rent och fint skick.

Städtjänster i Karlstad finns det gott om, men att hitta den rätta kan vara en utmaning ibland. Oftast kommer flera företag med samma pris och inget är billigare än det andra. Så oftast tar man det första bästa. Men några olika saker som man bör tänka på kommer vi nu skriva i artikeln nedanför.

kök

Köket är oftast centrum i alla våra hem, oftast gör man inte bara maten där utan man umgås oftast i och runt sitt kök. Därför är det även viktigt att köket är rent och inte kan orsaka kontamination av mat och och matprodukter. Då är det såklart skönt om köket är rent och snyggt, men att hålla ett kök rent och snyggt är inte alltid så enkelt. Allt ifrån stekos till stänk från olika matlagningar drabbar oss alla, att ta sig tiden och ha rätt utrustning till att städa är inte alltid självklart att man innehaver.


 • Men varför är det så viktigt med ett rent kök?

Jo, köket är ju såklart den platsen vi tillreder all vår mat i våra hem, då är det oerhört viktigt att ytorna i köket där vi ska tillreda våran mat inte är kontaminerade av olika typer av smuts och bakterier. Estetiskt är det även en stor del i alla våra hem, och ett ostädat kök är oftast inget man vill komma hem till.


 • Finns det någon säkerhetsrisk med att städa mitt kök?

Ja, flera olika, ett två viktiga punkter att tänka på är dessa.


 1. Tänk på att alltid ha på fläkten, eller se till att det finns ventiler i köket som kan släppa in och ut ny och gammal luft. Detta är för att släppa ut möjliga ångor som uppstår av de olika kemikalierna du använder vid rengöring av köksutrustning. Dessa kemikaliers ångor kan orsaka grova skador på så gott som nervsystem till kropp, därför är det en av de viktigaste delarna i städning att tänka på.
 2. Blanda aldrig olika kemikalier med varandra. Oftast kan man tro att om man blandar en stark kemikalie med en annan, bör medlet kunna ta bort allt möjligt, men detta kan inte bara vara farligt, utan kan även vara en risk för ditt liv. Kemikalier som ej är menade att blandas kan skapa olika typer av kemiska reaktioner, Ett exempel är att kemikalierna nu skapar ångor som kan vara livsfarliga att andas in, eller att ångan som kemikalierna nu avsöndrar kan vara väldigt brandfarligt.


 • Vad för medel bör man använda och inte använda?

Vi på Karlstad Flyttstäd rekommenderar att läsa beskrivning på alla produkter man köper för att få en klar bild av vad produkten du köper är menad för. Men oftast finns det produkter menade till kök, badrum, garage och andra typer av boytor. Vi på Karlstad Flyttstäd använder oss endast av de produkterna som är testade och av högsta kvalite i våra städningar.


Börja med att ta bort föremål ifrån köket

För att underlätta att städa köket rekommenderar vi att ni tar bort alla lösa föremål så som, kaffekokare, kastruller, burkar etc ifrån köket. Då kommer ni åt alla ytor mycket enklare. Torka av köket och alla dina föremål i köket med en fuktig trasa innan du börjar med själva städningen.


 • Klinkers och köksytor.

Köksväggar brukar i många fall vara någon typ av klinker, och detta i sig kan vara en utmaning att göra rent.

Använd dig av ett starkt rengöringsmedel för detta. Applicera medlet på en tvättsvamp, eller direkt på väggen. Börja nu uppifrån på väggen och arbeta dig nedåt med måttlig fart. Efter du har använt tvättsvampen till att rengöra klinkern tar du en fuktig trasa och torkar bort överblivet rengöringsmedel och möjlig smuts som skrubbats upp.


Nu till köksytorna, detta är helt beroende på vad för färg och typ av ytor du har. Är det en blank yta av vit eller svart slag, rekommenderar vi faktiskt ren fönsterputs. Det som är fördelen med fönsterputs är att det är en hög alkoholhalt i medlet och detta motverkar streck bildning och lämnar en ren och glansig finish . Fönsterputsmedel är även väldigt starkt, så kom ihåg att inte inhalera ångorna ifrån medlet.

Är du inte nöjd med resultatet repeterar du tills du känner dig nöjd med resultatet.


Grova ytor eller icke blanka ytor som det lätt fastnar smuts eller fett på rekommenderar vi först att använda någon typ av köksrengöring och en tvättsvamp för att först rubba smutsen så det släpper. Använd sen en fuktig ren trasa och torka bort överflödigt rengöringsmedel eller smuts. Torka sedan av ytan med en torr handuk.

Är du inte nöjd med resultatet repeterar du tills du känner dig nöjd med resultatet.


Ugn, spis och micro. Alla dessa objekt kan ha olika rengöringssätt.

Vi kan börja med ugnen, inskaffa först och främst ugnsrengöring, detta rekommenderar vi starkt för att snabbt enkelt och snyggt rengöra din ugn. Om du har ugnsrengöring hemma, applicera rengöringsmedlet runt hela ugnens insida, låt sen verka i 5 minuter. Efter du har väntat 5 minuter tar du en fuktig trasa och torkar av alla ytor i ugnen. efter du har torkat bort allt rengöringsmedel och smuts, rekommenderar vi att använda fönsterputs på glas ytan. Detta ger dig en hög finish på din ugn.


Att rengöra din mikro kan vara lite krångligare dock, detta då du ej kan använda like mycket vatten i mikron i och med elektroniken. Vi rekommenderar att ta en fuktig trasa med köksrengöring och torka av innanmätet av mikron tills mikron är ren och har en bra finish enligt dig.


Spisrengöring,

Detta är inte så komplicerat, men det kan vara lite utmanande att få bort all smuts runt spis eller plattor. Använd en tvättsvamp och spisrengöring. Skrubba sedan spisens ovansida tills all smuts är upplöst. Beroende på om du har en spis med stålplattor eller en induktionshäll, är det även lite olika typer av rengörings sätt man bör hålla sig till. En induktionshäll är oftast om inte alltid tillverkad med någon typ av glas yta, och denna ytan vill man såklart inte repa. Det är då viktigt att du från början inte har en smutsig svamp eller trasa, Samt att du använder dig av rätt rengöringsmedel, du vill till exempel inte applicera ugns rengöringsmedel på glas ytan, detta kan skada olika märkningar samt glaset på hällen skadas. Applicera istället på en häll fönsterputs, detta är mer än tillräckligt för att lösa upp fett och annan slags smuts som samlats på glaset.


Köksluckor. Att rengöra köksluckor gör du snabbt och enkelt på dessa steg. Ta först en fuktig trasa med köksrengöring och torka bort eventuell smuts och dam som samlats på köksluckornas yta. Efter detta rekommenderar vi på Karlstad Flyttstäd att man tar fönsterputs och papper, sedan torkar av köksluckornas yta. Detta föra att motverka streck bildning och ge en bra finish.


Om du, likt många andra, vill förverkliga nyårslöftet och komma igång med aktier så har vår systersida Din-Mäklare,se skrivit en detaljerad och informativ text som hjälper dig att börja med aktier, men rekommenderar också ett gäng fina aktietips inför 2019.

Badrum

Badrummet är oftast det stället vi spenderar mest tid med våra kroppar och våran hälsa. Så denna plats är självklart en av de viktigaste platserna att hålla rena ifrån bakterier och smuts, men att själv ta initiativet till att städa en toalett och ett helt badrum är inte alltid det första vi har på våran önskelista. Oftast låter vi städfirmor göra det åt oss, detta gör det oftast enklare för oss själva, samt att resultaten brukar bli snäppet bättre om vi låter proffsen sköta jobbet.

Men hur städar man badrummet på ett optimalt och bakteriefritt sätt?

 • Hur städar jag mitt badrumbästa möjliga sätt?

Att städa sitt badrum är som vi skrivit ovan inte det roligaste, oftast är det saker vi tycker är äckliga eller bara saker vi inte har lust att göra. Men att hålla vårat badrum rent och att städa det med jämna mellanrum är en viktig del i ett hushåll.

 • Vad bör jag tänka på när jag städar badrummet?

Det finns några tips och tricks innan man ska börja med sin städning av badrummet.

 1. Börja med att ta bort alla lösa föremål så som handdukar, prydnader, mattor, sopkorgar, tvättkorgar och tvålkoppar etc. Detta för att göra den grundliga rengöringen lättare.
 2. Ha rätt utrustning. Vi rekommenderar latexhandskar för att skydda dina händer emot eventuellt frätande rengöringsmedel. Använd gärna skyddsglasögon och en ansiktsmask också, detta för att motverka att du andas in onödiga ångor och smuts samt att motverka att du kan få eventuellt farliga rengöringsmedel i ögonen.
 3. Se även till att ventiler och möjliga fönster i badrummet står öppet.
 4. Några rengöringsmedel vi rekommenderar är, någon typ av fönsterputs emot kalk, vanlig fönsterputs, ättiksprit, badrumsrengöring samt klor.
 • Hur städar jag mest effektivt?

Börja alltid uppifrån och ner, oavsett om ett specifikt område är med drabbat än resterande. Detta för att låta badrummet få en jämn finish, samtidigt som det blir extra rent. Så bli inte förvånad om det tar en liten extra stund att städa badrummet.


Använd en tvättsvamp och skrubba kaklet eller väggen toppen ner. Använd sedan en fuktig trasa eller dusch huvudet för att skölja av medlet och smuts ifrån väggarna.


Kalk beläggningar kan vara en av sakerna du kan stöta på, vi på Karlstad Flyttstäd rekommenderar då att använda sig av ättika sprit för att enklast lösa upp eventuellt kalk beläggning. Det funkar även utmärks att sänka ner duschhuvudet i en skål med ättika sprit för att få en glänsande och snygg finish.


Efter du har tagit bort eventuella kalk beläggningar så rekommenderar vi att använda klor på respektive område, detta för att döda eventuella bakterier samt ta bort mögel av vanligt slag.


 • Rengöring av Duschen

Som vi skrev ovan kan man använda både ättiksprit och klor för att få bort bakterier och eventuell kalkbeläggning.


För att få rent eventuella glas partier kan man använda sig av ättiksspriten igen, detta löser upp kalk beläggningen på glaset och låter dig enkelt skölja av all smuts. Efter du sköljt av glaspartierna tar du fönsterputs och gör rent glas partierna. Detta motverkar streckbildning och lämnar en snygg och ren finish.


Använd nu ättiksspriten för resterande eventuella kalkbildningar i resterande delar av badrummet.


Använd fönsterputs för att rengöra eventuell spegel/speglar.


 • Rengöring av klinkers golv

Att rengöra klinkers behöver inte vara allt för krångligt, detfinns mnga gör det själv tutorials övera allt på internet. Vi på Karlstad Flyttstäd rekomenderar dock att antingen anlita oss som er städfirma, eller så hjälper vi på kasrlstad Flyttstäd gärna till med hur ni gör,